
Samsung Galaxy A54 Review: un crowdpleaser
Samsung Galaxy A54 Review: un crowdpleaser
Galaxy A54 a fost lansat în luna martie a acestui an și face parte din categoria mid-rangerelor
Istoria mid-rangerelor Samsung este la fel ca cea a flagshipurilor: cu suișuri și coborâșuri.
Am testat primul mid-range Samsung în 2019 când au lansat A50, a urmat A51, A52, A52s și A53. In afară de A53, restul s-au dovedit niște telefoane echilibrate la 2-3 luni după lansare, când prețul a scăzut cu 15% și se puteau „bate” cu rivalii chinezi.
Galaxy A54 nu l-am primit la review, ci am cumpărat eu unul cadou sotiei în luna mai. Inițial voiam să-i cumpăr un S23+, pe care îl și comandasem de fapt, dar a spus că e un telefon overkill pentru nevoile ei.
Design si constructie
A54 a primit un design similar cu seria S23. Arată minimalist și elegant. Pe spate fiecare modul foto are propriul inel cu o înălțime de 2mm. Nu va sta fix pe suprafețe drepte fără husă. Spatele este de sticlă și e glossy, protejat la fel ca ecranul cu Gorilla Glass 5. Rama este din plastic. Construcția este de calitate și solidă, dar pus lângă un frate premium diferența în materialele folosite e vizibilă.
Rama ecranului cu siguranță îl va trăda – este puțin mai pronunțată decât mă așteptam.
De apreciat că e certificat IP67 împotriva apei și a prafului – o caracteristică mai rar întâlnită în segmentul acesta.
Per total arată bine, simplu și calitativ.









Experiența în utilizare: software, performanță și baterie
Galaxy A54 folosește un procesor construit de Samsung pe o tehnologie de 5nm – Exynos 1380. Eram sceptic și pregătit de retur chiar dinainte să ajungă și să revin la decizia inițială cu S23+. Utilizând un A53 pentru lucru echipat tot cu Exynos și care merge destul de rău, aveam toate argumentele pentru emoții.
Însă A54 m-a surprins plăcut. Procesorul nu este nici o rachetă, dar aplicațiile uzuale precum Facebook, Instagram, Revolut, Waze, YouTube sau Maps le gestionează foarte bine. Nu le deschide la fel de repede ca S23 Ultra, dar nici nu sacadează ca A53. Oferă o experiență lină pentru segmentul său. Drept e că Samsung nu va pune niciodată pe gama mid-range un procesor puternic.
Varianta achiziționată de mine e echipată cu 256GB memorie internă și 8GB RAM.
A fost lansat cu Android 13 si OneUI 5.1. Oferă aceiași experiență software ca vârfurile de gamă în materie de caracteristici, chiar și 4 ani de actualizări majore de OS.
Bateria are o capacitate de 5000mAh și oferă încărcare rapidă la 25W. Partea bună e ca bateria duce o zi și un pic în condiții de utilizator normal cu 5 ore screen on time, partea proastă e că un ciclu de încărcare complet durează peste o oră, iar 30 de minute de încărcare de la 0 asigură aproximativ 50% din capacitatea bateriei.
Cameră foto și video
Camera foto principală folosește un senzor de 50MP cu PDAF și OIS. Tot aceasta e utilizată pentru zoom digital. Camera ultrawide folosește un senzor de 12MP și mai e prezent un senzor de 5MP pentru macro. Frontal un senzor de 32MP se ocupă de selfie-uri. Pozele mi se par reușite. Există însă momente când partea de procesare aplică o paletă de culori mult mai ștearsă decât în realitate. Nivelul de detaliu e bun și 90% din poze utilizabile. Cele realizate în lumină slabe nu sunt foarte reușite însă. La capitolul culori și contrast e mult vorba de gusturi, așa că las galeria foto să „vorbească”.
- Poze standard


























- Poze ultrawide





- Poze zoom 2x










- Selfie







- Poze in lumina slaba














- Teste video:
Ecran și sunet
Eceanul are o dimensiune de 6.4 inch fiind astfel nici prea mare, nici prea mic și de o dimensiune populară. Este un Super AMOLED care funcționează la o rată de reîmprospătare de 120Hz, dar fără tehnologia LTPO prezentă pe flagship-uri. Sunt vizibile momentele când ecranul trece de la 60Hz la 120Hz, mai ales dacă ai ochiul format după folosirea mai multor telefoane. Funcționează la rezolutia FullHD+, este certificat HDR10+ și atinge o luminozitate maximă de 1000 de niți. E un ecran potent, din care nu lipsesc culorile vibrante specifice brandului si utilizabil în toate condițiile.
Sunetul este stereo și își face treaba dar fără nici o mențiune notabilă.
Concluzii
Galaxy A54 este un telefon precum Volkswagen era pentru mașini – pentru popor. Singurul minus pe care îl văd eu și asta va fi pentru un grup restrâns – gamingul. Nu-l consider suficient de performant pentru sesiuni de gaming. In rest se descurcă în orice situație l-ai pune. Eu i-am apreciat constructia, ecranul, suportul software lung și camera foto.
A54 varianta achiziționată de mine cu 256GB/8GB RAM a fost 1800Ron. Îl găsiți la eMag. Îl consider un preț corect și foarte posibil să-l găsiți din când în când chiar mai ieftin de atât.